1 Mart 2013 Cuma

Amerika'da Taşınmak



Her konuda olduğu gibi bu konunun da kendine has detayları, olmazsa olmazları var elbet.

 
*Taşınma şekli nasıl bir evde oturduğunuza ve nasıl bir yere taşınacağınıza göre değişiklikler göstermekte. Amerika'ya yeni gelenlerin burada ev kiralamadan yada almadan önce kavram karmaşasına düşmemesi için, öncelikle Türkçe'deki apartman kelimesinin burada daire anlamında kullanıldığını bilmek önemli. Buradan yola çıkarak birçok/birkaç apartmandan(daire'den) oluşan bir building(binaya) mı-ki bunlar da yönetim şekli bakımından birkaç gruba ayrılır-tüm binanın ve içindeki apartmanların(daireler) yönetiminin tek elden yapıldığı co-op(managemant'lı) binalar/-condo adı verilen ve içindeki her apartmanın ayrı ayrı ev sahipleri tarafından yönetildiği daha bağımsız binalar, house denilen bahçeli tek/çok katlı evler yada house mantığıyla aynı olmakla birlikte birbirine yapışık düzende ayrı ayrı evlerden oluşan townhouse'mu? Eğer house olarak tarif edilen bir eve taşınıyorsanız istediginiz gün ve saatlerde taşınabilirsiniz. Ama büyük bir binada yaşıyorsanız sadece taşınmaya izin verilen gün ve saatlerde taşınabilirsiniz. Büyük bir binaya gidiyorsanız da aynı şekilde.


*Taşınmaya karar verdikten sonra bu işi kendi başınıza mı yoksa bir şirket aracılığıyla mı yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Eğer az eşyanız varsa ve kendi başınıza taşınmak istiyorsanız birkaç arkadaşınızın yardımıyla ve u-haul adı verilen küçük kamyonetlerden kiralayarak taşınabilirsiniz. Bu kamyonetler saat ücreti ile kiralanmakta. Yok bizim gibi fazla eşyanız yada ıvır zıvırınız varsa o zaman nakliye şirketi ile anlaşmak bir diğer yol. Tabi bu şirketlerin verdiği hizmetler de çeşitli. Mesela sizin sadece çantanızı alıp çıktığınız, her tür esyanızın ve dolapların, çekmecelerin içindeki giysiler de dahil olmak üzere hemen herşeyin alındığı ve yeni evinize aynı şekilde yerleştirildiği bir opsiyon seçebilirsiniz.Taşınma şirketi ile anlaşmak istediğinizde bir temsilci önceden evinize gelip eşyaların adet ve ağırlığına göre size bir quote verir ve böylece yaklaşık ne kadara mal olacağı hakkında bir fikriniz olur.


*Bunların dışında eğer bizim yaptığımız gibi kendiniz paketleme yapacaksanız tabi ki bol miktarda boş kutuya ihtiyacınız olacak. Marketlerden ve mağazalardan boş kutu isteyebilir, moving ve storage şirketlerinden parayla satın alabilir, ayrıca kendi moving şirketinizden detemin edebilirsiniz.

*Kutulama sırasında en önemli nokta yeni eve geçildiğinde ilk lazım olacak ve hemen açılması gerekli şeylerin kutu üzerine yazılmasıdır. Böylece yeni evinizdeki ilk saatleriniz kutu kutu arama yapmakla geçmez. :)


*Pet(evcil hayvan)'ı olanlar taşınma esnasında ona sırayla bakmalı yada bu iş için bir arkadaşınızdan birkaç saatliğine bakmasını rica edebilirsiniz. Tabi önceden taşınacağınız binada evcil hayvana izin verilip verilmediğini ve aylık pet fee'sini mutlaka sormalısınız. İzin verilen binalarda genellikle aylık bir pet fee alınır.

*En önemli püf noktası ise taşınma gününe 1-2 gün kala bütün paketleme işlemlerinin tamamlanmış olması ve açıkta ilaç vs. gibi sadece çok önemli ve ihtiyaç duyulan şeylerin kalmasıdır. Eğer son ana kalırsa acele ve panikle önemli şeylerinizi kaybedebilirsiniz.


Keyifli taşınmalar :)

Pic Source:http://www.nytimes.com/2008/06/13/greathomesanddestinations/13your.html?_r=1

Eggroll'dan Su Böreği

Doğu Asya özellikle Çin mutfağında sıklıkla kullanılan egg roll yufkaları, aynı tortilllalar gibi börek yapımında kullanılan/kullandığım alternatiflerden. Buzlukta uzun zamandır beklettiğim yufkalardan ara ara su böreği yapıyorum.

Tarif buradan , sonuçsa Aslı Böreğin su böreğine eşdeğer bir tad :) Yağ miktarı ayarlanabilir. Ek olarak bir dahaki sefere süt yerine yoğurt kullanmayı düşünüyorum. (ekşi tadları sevenler deneyebilir)

Eggroll'dan Paçanga Böreği



Paçanga böreğini yaparken adı aklıma takıldı ve biraz araştırınca bu kelimenin artan pastırmaları ziyan etmemek adına yapılan böreklerden geldiğini okudum. Ben artan pastırmalarla yaptım diyemeyeceğim zira burada pastırma bulmak çok kolay değil, özellikle de hindi pastırma olsun derseniz benim gibi. Ben bu tada en yakın hindi etinden bacon kullandım bu börek için.Aslında tarif temel olarak pastırma ve dil/kaşar peyniri bazından olusuyor. Ama buna ek olarak domates, biber ve maydanoz kullanılan örnekleri de aynı yaygınlıkta. Ben ikinci yolu seçtim çünkü maydanozu seviyorum ve içine girdiği herşeye hoş bir aroma kattığını düşünüyorum.

Tarif buradan ben buzlukta duran eggroll yufkalarından kullandım ve yumurta ile galete ununa bulayıp kızarttım. Kızartmaya çok uygun olan eggroll'larla çok lezzetli börekler elde ettim :)

Malzemeler
*1 paket eggroll yufka yada 3-4 adet normal yufka
*150 gr pastırma
*1 domates
*1 adet ince sivri biber yada herhangi bir yeşil biber
*100 gr uygun tür peynir (dil peyniri, kaşar peyniri, mozarella ect)
*1 cup/bardak maydanoz
*tuz, karabiber
*1 yemek kaşığı sıvıyağ

Kızartmak icin
*1 yumurta
*1 cup/bardak galete unu

İnce kıyılmış iç malzeme 1 kaşık yağda azcık pişirilir. Biraz ılınınca kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş peynir eklenir ve karıştırılır. Her bir eggroll yufkası geniş bir sigara böreği şeklinde sarılır. Yumurta ve una bulanıp kızartılır. Hemen yenmeyecekse buzlukta dondurularak saklanır. Pişirileceği zaman yumurta ve galete ununa bulanıp kızartılır. Sıcak servis yapılır.

Amerika'da kedi evlat edinmek / Cat adoption


Yurtdışında yaşıyorsanız, özellikle de yalnızsanız ve hayvanları seviyorsanız bir evcil hayvan evlat edinmenizi öneririm. Eve geldiğinizde sizi karşılayan, karşılıksız sevgisini veren böyle bir pet bulabilmek için neler yapabilirsiniz? Amerika'da ülkemizdeki gibi sokaklarda başıbos gezen kedi ve köpeğe rastlamak pek mümkün degil. Özellikle köpeğe asla. Ama kedilere yerlesim bölgelerinde, ara sokaklarda, evlerin aralarında tek tük rastlayabilirsiniz. Aslında bu kediler de çevre sakinlerinin besledikleri, evlere girip çıkan kedilerdir. Yani sokaktan rastgele bir kedi bulurum gibi bir şey pek mümkün değil.

Bir kedi yada köpek evlat edinmeye karar verdiğinizde bunu gerçekleştirebilmek için çesitli yollar var;

* Arkadaş yada tanıdıklardan,
* Craigslist'ten**
* Shelter'(hayvan barınakları)den bulabilirsiniz.

Pet'inizi almaya gitmeden önce eve geldiğinde kendini rahat ve konforlu hissetmesi için önceden su ve mama kaplarını ve evi mahiyetinde benimseyeceği bir köşeye minder vs. koyup ayarlamanız iyi olur. Gerçi bu şık kediler için pek geçerli değil. Onlar canları nereyi isterse orayı tercih ederler :)

En önemli ayrıntılardan biri ise tuvalet konusu. Pet'inizi eve getirmeden önce mutlaka tuvaletini yapabileceği bir yer hazırlamalısınız. Tabi bu kısım da sadece kedilerle ilgili. Eğer bebek bir kedi getiriyorsanız marketlerde satılan orta büyüklükte alüminyum folyodan fırın tepsileri ve kedi kumu başlangıçta işinizi görür. Kediniz alışınca yani kendi kendine tuvaleti kullanmaya başlayınca daha büyük ve üzeri kapaklı tuvaletlerden alabilirsiniz. Kapaklı oluşu koku vs. nin yayılmasını engellemek için. Kedi kumunu ise belli aralıklarla değiştirmeyi unutmayın.

*Kediler için tırnaklarını bileyleyebileceği ped'lerden (cat scratch pad) alarak eşyalarınızı bir nebze olsun koruyabilirsiniz :)

Pet'inizi evlat edinirken;

*aşı karnesini,
*fix edilip edilmediğini(spaying ve neutering )

mutlaka sormalısınız. Genelde bebek kediler için bunlar mevcut olmayabilir çünkü henüz birtakım hastalık riskleri ve özellikle kısırlaştırılmak için çok küçüktürler. Eğer koşullarınız elveriyorsa birden fazla pet edinmeye(mesela kardeş olanları almaya) çalısın. Böylelikle pet'iniz siz yokken de yalnız kalmaz.

Evet kedi ağırlıklı yazmamdan da anlaşılacağı gibi benim de 1 yaşında tekir(domestic short hair) bir kızım var. Pet'inizle geçireceğiniz keyifli günler dilerim :)

Pic Source :http://gentlevetanimalhospital.com/pet_adoptions.html
**sıfır yada ikinci el akla gelebilecek hemen herşeyi bulabileceğiniz ilan sitesi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails