19 Ekim 2008 Pazar

Etimek Böreği


Uzun zaman önce aldığım etimeklerden ne yapabilirim diye düsünürken Emine Beder'in Hamur İşleri kitabında kolay bir tarif gördüm. Yufka olmadığı zamanlarda yapılabilecek pratik bir alternatif. Etimek bulunamazsa yerine plain toast ekmekleri kullanılabilir. Tarifin orjinalinde 6 kaşık mayonez, 12 kaşık yoğurt ve 4 kaşık yağ kullanılmış. Süslemek içinse evde taze olmadığı için ben kuru dereotu kullandım.

Malzemeler

-1.5 paket etimek (16 adet)
-2 yumurta (haşlanmış)
-14 yemek kaşığı süzme yoğurt
-3 yemek kaşığı mayonez
-1 demet dereotu veya maydanoz
-3 adet orta boy havuç
-2 yemek kaşığı sıvıyağ
-4-5 diş sarımsak
-tuz

Süzme yoğurdu evde yapmak için yoğurt bir süzgece alınır ve altına çukur bir kase konur. Birkaç saat bekletilir. Bu işlemle yoğurdun içindeki su alttaki tabağa süzülür.

Hazırlanışı

Yumurtalar haşlanır. Akı ve sarısı ayrı ayrı rendelenip böreğin üzerini süslemek üzere bekletilir. Havuçlar rendenin iri tarafı ile rendelenir ve sıvıyağda biraz yumuşayana kadar pişirilir. Ateşten alınıp icine dövülmüş sarımsaklar ve tuz eklenir. Etimeklerin her iki tarafı yoğurda bulanarak geniş bir tabağa bir kat dizilir. Üzerine havuçlu karışım yayılır. Artan etimekler de aynı şekilde yoğurda batırılıp dizilir. Kalan yoğurda mayonez eklenir ve bu karışım etimeklerin üzerine yayılır. Süslemek icin en üste yumurta rendesi ve istege bağlı olarak taze veya kuru dereotu, maydanoz serpilir. 1 saat kadar bekletilip servis yapılır.

4 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

merhaba,
ada üzümlerini kekimde ilk kez denedim. çok özel aroması olduğundan pişincede özelliğini kaybetmedi.
sizde ilk kez yapacaksanız kekinizin sadece yarısına üzüm ekleyin diğer yarısı asde kalsın.
sonrasına karar verirsiniz.
afiyet olsun.
bu arada etimek böreğiniz çok enterean.
elinize sağlık.
sevgiler NuNu

ZencefilliÇörek dedi ki...

tesekurler NuNu, etimekli tarifler genelde tatlilar ustune kurulu oldugu icin tuzlu birseyler denemek istiyordum. tarifi gorunce hemen uyguladim. ama arayisim devam ediyor tuzlu daha neler yapilabilir diye.. :)

rumma dedi ki...

Ben tatlı sanmıştım..:(

Farklı bir tarif ellerinize sağlık..sevgiler

canikom dedi ki...

denemem lazım.tşk.lerrr

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails