4 Aralık 2008 Perşembe

Amerika'da çamaşır yıkamak :)

Evet başlık garip gelebilir belki ama bu başlığı görenler ve burada yaşayanlar şöyle bir tebessüm ettiler simdi. Neden mi? Çünkü burada çamasırlar eğer müstakil bir eviniz yoksa yada oturduğunuz daireye koymak yasaksa-zaten binada bu iş için bir çamaşır odası olduğu ve eski binalarin bu makinaların elektrik sistemlerine uygun olmamasından dolayı- kolektif bir şekilde yıkanıyorda ondan. Şöyle ki ortalama sayılabilecek bir apartmanda oturuyorsanız genellikle binanın bodrum veya zemin katında bir çamaşır odası oluyor. Bazen her katta birer çamaşır odası olduğu da oluyor. Bu demek değil ki Amerika'da her apartman böyle ama genel olarak bu şekilde. Günümüzde lüks sayılabilecek veya yeni inşa edilen binalarda da artık dairelerde-Ikea'nın çamaşır odası konsepti şeklinde-bağımsız çamaşır odaları bulunuyor.

Herşeyin olduğu gibi bu ortak yıkamanın da avantaj ve dezavantajları var tabi ki.

Avantajları;
-Makine elinizin altında olmadığı için zırt pırt çamaşır çıkarma durumunuz olamıyor, dolayısıyla giysilerinizi ekonomik bir şekilde kullanmaya mecbur kalıyorsunuz, kirlense de hemen çamaşır sepetine atamıyorsunuz sonuçta ucu yine size dokunacağı için :)
-Giysiler çok sık yıkanmadığı için daha az eskiyor.
-Su, elektrik ve deterjan tasarrufu oluyor.

Dezavantajları;
-Çamaşır yıkama odası daire dışında olduğu için çamasır yıkama ihtiyacı belirdiğinde çamasırlarınızı hemen makinaya yükleme lüksünüz yok bunun icin birtakım ön hazırlıklar yapmanız gerekli. Önce giyinmeniz-yataktan kalktığınız gibi mesela pijamalarla veya salaş bir şekilde gitmek istemiyorsanız-en azından bakımsız görünmemek adına kendinize bir çekidüzen vermeniz gerekiyor.
-Çamaşırları, deterjan vs.yi unutmamak üzere kapının önüne yığmanız. :)
-Makinalar ortak kullanıldığı için hijyen konusu kafanıza takılabiliyor ama yüksek sıcaklıkta yıkayan yıkama programını düşünerek ve ardından kurutucuda kururken bir kez daha dezenfekte olacağını düşünerek kendinizi rahatlatmaya çalışıyorsunuz.
-Bütün bu işleri yapmak için toplamda en az 3 kez gidip gelmek zorundasınız. İlkinde kirli çamaşırları yüklemek, ikicisinde boşaltmak ve kurutucuya yüklemek ve son gidişte de kurutucudan alıp eve getirmek.
-Kurutucu dedim evet. Burada balkonlara çamaşır asma geleneği yok-müstakil eviniz varsa tabi ki arka bahçenizi kullanabilirsiniz bu iş için-.Nedeni muhtemelen görüntü kirliliği oluşturmasın diye. Ama bu demek değil ki bir çamaşır askısı alıp evinizin icinde kurutamayacaksınız. Elbette bu da bir diğer yöntem. Ama bol miktarda çamaşır yıkadıysanız bu teller de yetmeyecektir çoğu zaman. Kurutucuda halletmek daha pratik gelecektir.

Herkese mis kokulu tertemiz bir çamaşır günü diliyorum...:)

9 yorum:

pelince dedi ki...

Amerikan filmlerinde gördüm sadece,sen anlatınca canlandı gözümde :)
Miss kokulu günler diliyorum...

nazo dedi ki...

Canım, çamaşır dedin tam kalbimden vurdun. Bizim ev müstakil. çamaşır makinesi var ama ne makine. merdaneli gibi bişey. bu makine Türkiye'de 80 lerde falan bile kullanılmıyordur. Kesinlikle düzgün yıkamıyor. Beyaz çamaşırlar sararmak üzere. Bir de üstüne kurutma makinesine atınca herşeyin ağzı yüzü kayıyor. Nasıl kızıyorum, sinirleniyorum anlatamam.

ZencefilliÇörek dedi ki...

pelin, gozunde canladirabildiysem ne mutlu bana :) ancak yasayan biliyor cunku. :)

nazo, bizim camasirhanedeki makinalardan bazilari da dedigin sekilde merdaneli.:))
sararan beyaz camasirlar icin puf noktasi cok yuksek sicaklikta yikamayacaksin, kuruturken de yine yuksek isida kurutmayacaksin. ozellikle kurutucu yuzunden sarariyor beyazlar.
Bir de senin icin onemi olan, kiymetli giysilerini tele asip kurutacaksin.:) aklima simdilik bunlar geliyor.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

canım benim ,
bende bayramını kutluyorum şimdiden..
çok sevgiler- güzellikler..

NuNu

a_y_s_e dedi ki...

offf- beni tam kalbimden vurdun. cok sinir oluyorum ya. Amherst'te apartmanda yasiyorum- uc kat asagida, pit pit iniyorum- neyseki 2 makina var, birine beyazlar birine renkliler... ama Boston'da mustakil ev, uc daireye bolunmus. Ve bizim evin bodruma iceriden baglantisi yok! yani yaz kis ayse camasir sepetini yuklenip asagiya iniyor. Bir de dar ki merdivenler.... Burda tek makina var, yani genelde 3 kere calistiriyorum. it means n kere de asagiya iniyorum. Normalde 2-3 saatte bitecek is 6 saatte bitiyor- tam camasir gunu oluyor yani... Dereye gidip elimde yikasam daha kolay olur... :)

ZencefilliÇörek dedi ki...

Ayse, anlamak icin yasamak lazim derler ya bu da o hesap. anca yasayan bilir:)
ama senin durumun daha da zormus ya. bizim laundry odasi duz ayak olmasina ragmen gozumde buyuyor, bak sikayet ediyorum bir de:)
dere konusunda ise haklisin en azindan in cik olmaz. :))

Adsız dedi ki...

;DDD

gülriz dedi ki...

Benim laundry hemen bitisikteydi, kurutma makinesinin takir tukur sesleri de mutemadiyen benim salonda :)))) Hijyene nasil takilirdim ama binbir turlu dusunceyle aklimdan uzaklastirmaya calisirdim. Bir de saat problemi vardir, degil mi? Gece 10'dan sonra calistiramazsin makineleri, dolayisi ile camasir yikayacagim aksamlar 8:30'da evde olurdum... Herseyi birakip 8:30'da eve gelip, bir de makineler dolu oldugu icin camasirlarimi yikayamadiysam da sinirimden kudururdum =))))

Herseye ragmen guzeldi, cok ozledim evimi =(

Unknown dedi ki...

bende tebessum edenlerdenim. Bizim ev mustakil ama camasir makinesi hic bir ise yaramiyor :( Apartmanin diger dezavantaji ise, eger hayvan beslemek yasak degilse hayvanlarin esyalarinida yikiyorlar. Ben hic memnun degildim kopek tuylerini camasirlarimin uzerinde gormekten.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails